Съвети и рецепти

Лишеи по кожата, ръцете и тялото: При деца и възрастни. Точните симптоми и правилното лечение

Симптоми и частни случаи на лишеи по кожата

Лишеите по кожата са не само загрозяващи, но и изключително неприятни за своите притежатели. Обикновено те не се приемат като конкретно заболяване, а като симптом на вътрешни заболявания.
Но дори и разглеждани като самостоятелен проблем, те водят до куп дискомфортни състояния – сърбежи, зачервяване на кожата. С подробните симптоми на лишеи по кожата ще Ви запознаем в този материал.

Ще обърнем специално внимание на мазилата и лекарствата, предписвани за справяне с проблема.

Лишеи по кожата, ръцете, гърба, крака

Лишеите се появяват не само по лицето и главата.
Неприятните пърши по кожата обичат крайниците и гърба. Понякога локацията на лишея е достатъчна да се определи неговия вид и причина за възникване. Запознайте се с видовете лишеи по кожата и симптомите, по които ще ги познаете. Вижте този материал, в който описахме подробно тези състояния и адекватното лечение.

Разноцветен лишей (Pityriasis versicolor)

Разноцветният лишей засяга предимно области като гръб и гърди. Но не е изключено да се появи и в областта на интимните органи, както и в косата. Петната, които се появяват са неравномерно разположени. Цветът им е от бледо розово до кафяво. Лезиите са с ясни граници. Повърхността им се състои от фини люспички.

Появяващите се петна постепенно започват да се сливат и кожата започва да прилича буквално на географска карта.

Лезиите се забелязват по-ясно през есента, особено при хората с по-тъмен тен. При тях петната придобиват бял цвят.

Обривът понякога прилича на акнеичен. Възможни е да се появят поражения и върху космения фоликул.

Ефективното лечение се осъществява с антимикотични препарати. В определени случаи дерматологът може да предпише и лекарства за вътрешен прием.

Котешки лишей (котешка екзема) 

Котешки лишей, наричан още котешка екзема, е гъбично заболяване, предаващо се от животно на човек. Интересното в случая е, че заразата не може да се предаде от заразен на здрав пациент.

Най-често това заболяване, известно още като микроспория или трихофития, се проявява при децата. Заразяват се с него при контакт с котка, куче или друго живот. Или при допир до предмет, с който заразеното животно е било в контакт.

Около 5-7 дни след навлизане на заразата в тялото на детето, по кожата му се появяват розовеещи петна.

Формата им най-често е овална или кръгла. Повърхността на лезиите е покрита с белезникави люспички.

Котешкият лишей поразява не само кожата, но и скалпа на косата. В такъв случай косъмчетата се пречупват на едно и също ниво от корена (обикновено на 5-7 мм).

Във влажно време се създават всички благоприятни условия за влошаване състоянието на пациента. Честото почесване на кожата става причината не само за появата на рани, но и за разпространението на заразата към незасегнати от нея части от кожата.

Ако заболяването не се лекува, обикновено с навлизане на детето в пубертета, лишеите изчезват сами.

Лечението му се осъществява с лекарства, оказващи потискащ ефект върху развитието на гъбичните спори.

Домашните любимци също боледуват от котешки лишей. При тях заболяването протича с лезии, съпроводено с оголването на определени части от кожата (косъмчетата в тази зона опадват напълно).

Котешки лишей протича с розови лезии

Единственият начин за превенция е избягване на контакта с кучета и котки, както и с бездомни животни.

Лишеи при деца и бебе

Лишеи при деца и бебе протичат с различни симптоми в зависимост от причинителя на проблема. Обикновено причината се крие във вирус или инфекция от гъбичен произход.

Най-често засегнати се оказват долните крайници, корема и раменете. Ноктите и главата също може да се окажат поразени от лишеи при деца и бебе.

Появата на петно с бледорозов цвят е начален симптом. Постепенно лезията започва да се бели. Ако е причинена от вирус, не е изключено температурата на детето да се повиши и да се наблюдава възпаление на лимфните възли.

Преди започването на каквото и да е лечение, детето трябва да бъде прегледано от специалист.

В периода на обостряне на инфекцията е задължително да се избягва престоят във вана, тъй като това може да доведе до усложняване на ситуацията. Заложете на бельо и дрехи, изработени само от естествени тъкани.

Избягвайте престоя на слънце. Най-добре е детето да е навън в сутрешните часове и в късния следобед.

Екзодерил и ламизил са възможни алтернативи за лечение на малки деца с лишеи. Помагат и мехлемите на основата на сяра, но те не бива да се прилагат повече от веднъж на ден.

Третирането на кожата трябва да продължи и след отшумяване на оплакванията, но общата продължителност на терапията не бива да надхвърля две седмици.

Антихистаминови и антивирусни средства също може да се включат в терапията. Антибиотици с широк спектър на лечебните ефекти се предписват, когато бактерията се разпространява по по-големи кожни участъци.

При силни сърбежи в лечението на лишеи при деца може да се включат и хормонални препарати.

Червен лишей

Червеният лишей поразява не само кожата по тялото, но и лигавиците. Засяга още ноктите и скалпа на косата. Както и името му показва, протича с червеникави лезии. Някои от тях може да достигнат дори до лилав цвят. Обикновено лишеите в лигавиците се отличават с розов цвят.

Лезиите  на червен лишей са под формата на възелчета, причиняващи нетърпим сърбеж. На места в резултат от разчесването може да се появят рани, подобни на тези на ухапване от насекоми.

Възелчетата обикновено са разположени в кръг. Възможно е те да са по-големи от нормалното и дори да приличат на брадавици. Постоянното им разчесване води до появата на язвички, а също и до повишен риск от развитието на вторична инфекция.

Червеният лишей бива провокиран от няколко фактора с основата, на които е заложена алергична или вирусна компонента. А също и психологически фактор – силен стрес.

Червеният лишей протича с червеникави лезии и силен сърбеж.

От този вид лишей са застрашени най-вече жените над 40 години. Протича на фона на патологии на стомашно-чревния тракт и диабет. Лечението му е изключително трудно. При стриктно спазване на предписаните терапевтични мерки може да се постигне продължителен период на ремисия.

Розов лишей 

Розовият лишей се среща най-често при пациенти във възрастова група 10-35 години. Визуално прилича много на алергичен обрив.

Все още не са доказани категорично причините за възникване на заболяването. Счита се, че в неговото възникване е заложена вирусна, гъбична или алергична компонента.

Друга теория гласи, че розовият лишей е провокира от вируса на херпес. Но и това не е доказано с точност, тъй като този вид лишеи не се предават при контакт с болен човек.

Първичната лезия, известна още като майчина плака, се появява първоначално по туловището. Тя е с кръгла форма и диаметър между 2 и 10 см. На цвят е розовеещо червеникава, а повърхността й е залющена.

От няколко дни до седмици е периодът, необходим на лезията да се появи и върху първоначално здравата кожа.

Лишеят се появява по корема, краката, ръцете или врата. Ако плаката се локализира по гърба, тя има изключително интересна форма. Прилича на елови клонки.

Интересното при розов лишей е, че сърбежите като симптом не се проявяват във всеки случай на заболяването. Едва една четвърт от болните съобщават, че ги измъчва силен сърбеж. При половината от пациентите сърбежите не са част от симптоматиката, а останалата една четвърт от хората с розов лишей, сърбежът се проявява в умерена форма.

Често лишеите от този тип се бъркат с псориазис или разноцветен лишеи. В някои случаи коментираната патология протича без появата на така наречената майчина плака. Типични за това проявление на заболяването са големите мехурчести плаки.

При сезонната смяна (пролет, есен) състоянието на пациента се влошава. Леките форми на розов лишей не налагат прилагането на специфично лечение.

Бърз терапевтичен резултат се постига с помощта на фототерапия. Обикновено около 6-8 процедури се оказват достатъчни.

 

Сух и люспест лишей

Сух и люспест лишей е още едно неприятно проявление на дермални проблеми. Изразява се в лишеи по тялото, появяващи се най-вече при хората в активна възраст. С еднакъв риск са представителите на двата пола.

Точните причини за възникване на проблема не са категорично изяснени. Като най-вероятна причина за появата на този вид лишеи се сочат проблеми с органите с вътрешна секреция. На фона на силен стрес и спад в имунитета състоянието на пациента се влошава.

Патологията сух и люспест лишей е известна още като заболяването псориазис. Развитието му е белязано от появата на лезии с червеникав цвят, приличащи повече на пъпчици.

Сух и люспест лишей – още едно неприятно проявление на кошмарните лишеи

Първоначално са големи, колкото лещено зърно. Но постепенно увеличават размера си и обхващат здравата кожа от периферията.

В хода на развитие на заболяването, лезиите започват да се сливат и се образуват несиметрични форми. Покрити са с люспички, белезникави на цвят. При опадването им се получава сребрист прашец.

Под тях се забелязват петна с лъскава повърхност, които след разчесване, кървят. Този проблем може да се локализира върху всички кожни повърхности по тялото, но най-често лишеите предпочитат места като лактите и коленете.

Люспестият лишей е проблем с хроничен характер, който се обостря обикновено през пролетния сезон. Заболяването не е изключено да съпътства целия живот на пациента с периоди на затишие и рецивид. Възможно е лишеите да изчезнат и да се появят отново след седмица, месеци или дори след години.

Слънчев лишей

Любителите на слънчевите лъчи и плажните бани трябва да са наясно, че ги грози опасност от появата на слънчев лишей. Това оплакване е свързано с хиперпигментация, съпроводена с лющене в определени участъци на кожата по тялото.

Слънчевият лишей е известен още с наименованието плажна болест. Може да го срещнете и като слънчеви гъбички.

Слънчев лишей (плажна болест) протича с появата на хиперпигментация в определени области.

Маласезия се нарича гъбичката, която причинява проблема. Тя е естествен обитател на дермалната микрофлора, но при определени условия се активизира.

Повишено потене, продължителен престой в соларуим или под жаркото слънце са идеалните предпоставки за активизирането на маласезия. На фона на отслабнал имунитет и чест антибиотичен прием положението се усложнява.

Народна медицина

При лечението на лишеи с успех се прилагат и методите на народната медицина. Ще предложим няколко изпитани способа, които са изключително ефективни при лишеи по тялото. Някои от тях може да се прилагат без притеснения и при пърша по кожата на лицето.

Лечение с мед

Ефективно лечение на лишеи по тялото може да се осъществи и с чист пчелен мед. За тази цел смесете равни количества от пчелния продукт с чеснова паста (счукан или пасиран чесън). Кашичката се нанася единствено върху засегнатото място. Добре е да защитите околната здрава кожа, нанасяйки върху нея мазен крем.

Останете два часа с кашичката, след което я отстранете внимателно от кожата без да оказвате натиск. Измийте с хладка вода. Подсушете и нанесете подхранващ крем.

Изсипливиче

Билката изсипливиче (Hb.Herniariae), приложена външно, е чудесно средство за изцерение на лишеите и най-вече в случаите, свързани с честа поява на рецидиви.

Лъжица от нея настоявайте за 15 мин в 400 мл вряла вода. С прецедената настойка правете компреси по два пъти дневно. За насърчаване очистителните процеси на тялото, е добре да се приема на части през деня количеството от 400 мл от запарка от билката.

Листа от бяла бреза

Листата от бяла бреза като лек, приложен външно, помагат при упорити лишеи и екземи. Налагайте върху проблемните места свежата маса. С компресите е добре да се престои възможно по-дълъг период. На ден правете поне по два компреса.

Надяваме се, че сме Ви предоставили наистина ценна информация за лечението на различните видове лишеи. Ако това е така, споделете материала с приятелите си, за да достигне и до тях тази информация. Благодарим Ви предварително!

bgbilka

ПРОГРАМА ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО

 

About the author

admin

Leave a Comment