Хранене

Храни, богати на желязо: Кои са те и как е правилно да ги приемаме?

имптоми за недостатъчност или “липса на желязо” в организма

В забързаното ежедневие дори не си даваме сметка, че приемаме недостатъчно количество желязо. Замисляме се за това едва, когато симптомите за неговата недостатъчност са на лице. Едва тогава си даваме сметка, че нещо не е наред и започваме да търсим причината за това.

Симптомите, които трябва да ни накарат да се замислим върху вероятността, че в тялото ни има липса на желязо, не са маловажни. В никакъв случай не ги неглижирайте, а побързайте да изследвате кръвта си.

Ако чувствате постоянна умора, дори и и след продължителен сън, вероятно на тялото Ви не достига желязо. Тъй като този елемент е пряко свързан с транспортирането на кислород към клетките, неговият недостиг предизвиква умора.

Храни, богати на желязо

Храни, богати на желязо – задължителни за здравословното и балансирано меню

Необяснимите болки в сърдечната област, появата на тахикардия и усещането за недостиг на въздух, също алармира за този проблем. Сърцето ни също страда от недостига на желязо. Главоболие, често виене на свят са други два тревожи признаци.

Честата и на пръв поглед необяснима промяна на настроението също има логично обяснение – липса на желязо. Този дефицит повлиява пряко върху дейността на нервната система. Във връзка с това се проявява и още един симптом – желание за непрекъснато движение на краката.

То е обусловено от неприятните усещания в краката, известни под наименование синдром на раздразнените крака. Често те са свръх чувствителни към студ. Остават студени най-вече по време на сън.

Бледият цвят на кожата също алармира за недостиг на желязо. И тук обяснението е липсата на кислород към клетките.

Нарушения в храносмилането, изразяващи се в запек, спад на апетита. Изсушаване на лигавиците и промяна във вкусовите възприятия също алармират за този проблем. Забавено физическо и психическо развитие на при децата също е тревожен симптом.

Трудности с концентрацията, смущения в дейността на щитовидната жлеза, чупливост на ноктите и космите на главата, също алармира за железен дефицит.

Най-тежката форма на проблема се изразява в анемия, симптом за която е бледият цвят на кожата на лицето.

Нисък хемоглобин 

Ниският хемоглобин е показател за недостиг на желязо. Хемоглобинът заедно с желязото участва в преноса на кислород към мускулите и белите дробове. На всеки 4 месеца червените кръвни клетки в тялото ни се обновяват.

Този процес е немислим без наличието на желязо. Общото съдържание на хемоглобин в 4 грама желязо е 2,5 грама. Ниските стойности на първия показател в кръвните изследвания алармират за недостатъчни количества приемано желязо или недоброто му усвояване.

И в двата случая е необходимо преразглеждане на хранителния режим и прием на храни, богати на желязо.

Вкус на желязо в устата (метален вкус) при гастрит, желязодефицитна анемия, полиметалия, паническо разстройство.

Вкус на желязо в устата е неприятно състояние, от което все повече хора се оплакват. Причините са него могат да се търсят не само в недостига на желязо и наличието на желязодефицитна анемия. Излишъкът на елемент също води до този проблем.

Ако оплакването протича без други симптоми, вероятно става въпрос за начален стадий на анемия и диабет. Витаминен недостиг и дисфункция на щитовидната жлеза също се сред възможните причинители на неприятния метален вкус в устата.

В случай, че този вкус се появи след похапване на риба, това е признак за отравянето й с тежки метали. По-сериозно е когато оплакването се появява след консумация на храна. Тогава причина за него се търси в наличието на гастрит. Железният вкус в устата се появява в резултат от реакциите, които протичат между жлъчния сок и приеманите лекарства против гастрит.

В заболяването полиметалия също може да се търси този проблем. То се проявява, когато в нашето тяло е налице протичането на ток между два метала. Това се случва при наличието на тъмни пломби в устата.

Въпреки, че амалгамата е значително по-устойчива от фотополимера, тя е токсична. Води до развитие на полиметалия, изразяваща се с вкус на желязо в устата. Ако имате такива пломби или метални коронки в устата си, сменете ги.

Металният привкус в устата е признак и на паническо разстройство. В този случай оплакването ту се появява, ту отшумява.

Приемът на кисели и сладки храни редуцира в известна степен проблема. Първото нещо, което може да направите при поява на метален вкус в устата, е да я изплакнете с вода и да хапнете резенче лимон.

Желязосъдържащи храни – кога и как се взимат?

Желязосъдържащите храни са задължителни в ежедневното ни меню. Силно завишена е нуждата от тях по време на бременност, кърмене и при специфични здравословни проблеми, предизвикани от недостиг на елемента. За бебетата и за подрастващите деца елементът също трябва да присъства в менюто.

Хората, които не консумират месо, също трябва да си го набавят в по-големи количества от останалите. Не само защото месото е източник на желязо, но и поради факта, че то спомага за пълноценното му усвояване.

При приема на храни, съдържащи желязо, има някои специфични особености. За да бъде усвоено желязото пълноценно е необходимо да го доставяме на тялото си в комбинация с други храни.

Степента на неговата усвояемост се повишава с около 50%, когато го приемаме заедно с месо. С риба този усвояемостта скача на 10%.

Ако комбинираме зеленчуци, богати на желязо с 50 грама, елементът ще се усвои двукратно по-добре. Три пъти по-висока става неговата усвояемост при добавянето на сто грама риба.

Храни, богати на желязо

В класацията на храни, богати на желязо спанакът е първенец сред зеленчуците, но и не и като цяло

Богатите на витамин С плодове повишават цели пет степента, в която тялото ни усвоява храни богати на желязо.

За бременни

За бременни нуждата от прием на желязо е завишена. През този деликатен период тялото изразходва всички количество от желязо, които са натрупани в него под формата на запаси.

За да не лишава от нищо своя организъм и този на бъдещото си дете, бременната трябва да заложи на храни, богати на желязо. Често лекарите предписват таблетки желязо, за да се избегнат усложнения.

Приемът им започва през втори триместър. При бременните с нисък хемоглобин два месеца след назначаване на таблетките, се прави повторно кръвно изследване.

За бебе и за деца

За бебета приемът на желязо е изключително важен. При тях хемоглобина все още е във физиологично ниски стойности. Формулите и бебешките каши са обогатени с този елемент.

Важно е жените, които кърмят да приемат достатъчно желязо, за да го доставят чрез кърмата си на своите бебета.

В детското меню също трябва да се наблегне на храни, богати на желязо. Елементът е изключително важен не само за нормалното физическо развитие на детето. Но и за неговото психологическо развитие. Според някои хипотези, железният дефицит е една от причините за умствено изоставане на децата.

Каша, обогатена с желязо

Формулите на купешките каши включва добавка на ценните елементи за развитие на бебето – желязо, магнезий и калций. Сред първенците е кашата с елда. Сама по себе  си тази култура е изключително богата на желязо. Предлагат се каши единствено с елда, както и такива, при които тя е в комбинация с плодове (най-добрата е с кайсия, тя е друг източник на желязо) и в микс с други зърнени култури  – царевица, ориз.

Майките могат да избират сред голямо разнообразие от марки Хип, Милупа, Хумана, Тьопфер и др.

Кашата с ориз също е добра алтернатива. Но с нея трябва да се внимава, тъй като има запичащ ефект. Като цяло всички бебешки каши и млека са обогатени с желязо.

Желязо за косопад

Неприятният косопад често е обусловен от липса на желязо. Включването в менюто на храни, богати на този елемент е от жизнено значение за подобряване състоянието на косата. Тъй като желязото е пряко свързано с кръвта, а от там и с притока й към скалпа, дори и минимален дефицит от него може да се окаже пагубен за гривата.

Причина за прекомерната сухота на гривата също може да търсим в този дефицит. Преждевременното й обезцветяване често е обусловено от този проблем. За това трябва да наблегнем на консумацията на храни, богати на желязо, най-вече на червено цвекло, сини сливи и зеленолистни.

За вегетарианци

Повишена е нуждата от прием на желязо и при веганите. Тъй като не консумират месо, а то е един от най-добрите източници на желязо, приемът на зеленолистни зеленчуци, елда, ориз и други растителни и източници на желязо, е задължителен за тях.

Акценти върху определени храни и билки

Ще акцентираме върху определени храни и билки, които са първенци сред храните, богати на желязо. Тяхната консумация е неизменна част от здравословното и балансирано хранене.

Годжи бери и съдържанието му на желязо

Плодчетата годжи бери, които са със силно подчертано антиоксидантно действие, са и един от най-добрите източници на желязо. Освен подмладяващо действие, те имат и способността да насищат кръвта с полезни вещества. Набавят й всичко необходимо за хемоглобиновия синтез. Пазят сърцето ни вредния оксидативен стрес.

Само сто грама от ценното годжи бери доставят на тялото ни цели 12% от дневната доза желязо.

Сладък пелин и желязо

Сладкият пелин е една от билките, богати на желязо. Заради високите стойности на този елемент в него, някои учени твърдят, че само за ден билката топи тумори. Това се постига при комбинирането й с ударно високи дози желязо.

Елда и желязо 

Познатата на руснаците като гречка – елда е една от храните, съдържащи желязо в изключително високи количества. Това я прави и най-доброто средство не само за превенция на анемия, но и за лекуването й.

Освен с желязо ценните зрънца елда снабдяват тялото ни и с куп ценни вещества и микроелементи. Сред тях са повечето витамини от В групата, както и магнезий, цинк, фосфор, йод, кобалт, бор, лизин, метионин и още много други.

Включете я към закуската си във вид на каша. Със зрънцата елда, предварително сварени може да гарнирате любимата си салата или зеленчуково ястие. Подбирайте такива с жълт цвят.

Следете срока за годност. Съхранявайте само при описаните условия. В противен случай тя е просто един продукт, снабдяващ тялото ни единствено с енергия и нищо повече от това

Желязо в спанака и копривата? 

Спанакът в действителност е изключително полезна храна. Но твърдението, че е един от значимите източници на желязо е по-скоро мит. Той води началото си от грешно измерване от страна на френски учен за количеството на желязо в спанака. Грешката му и създаденият от него мит бяха развенчани преди години.

Истината е, че в спанака също се съдържа желязо, но е толкова, колкото е в белия хляб. Още повече, че по време на топлинна обработка голяма част от минерала се губи и в крайна сметка не се усвоява от тялото ни.

Копривата е по-богата на желязо в сравнение със спанака. Тя се препоръчва за консумация във вид на чай и супа на пациенти с анемия. Но за тях най-ценен е сокът от свежи листа. Той освен, че подпомага синтеза на хемоглобин, насища кръвта и тялото с полезни микроелементи и спомага за прочистването на дроба. Достатъчно количество от него са няколко лъжички.

Грах и желязо

Грахът се нарежда сред храните, богати на желязо. Той е ценен за контролиране на диабета. Снабдява тялото и с още ценни вещества като фосфор, цинк и жизненоважния витамин Ц.

Съдържание на желязо в яйцата

Яйцата са сред топ източниците на желязо. Те снабдяват тялото ни и с още ценни нутриенти като витамин Д, магнезий, холин, фосфор, калций и много други.

Едно цяло яйце доставя на тялото ни 0,72 мг желязо. В белтъка количеството на коментирания минерал е 0,01 мг, а в жълтъка – 0,59 мг.

Храни, богати на желязо, магнезий, витамин Е и фолиева киселина

Комбинацията желязо, магнезий, витамин Е и фолиева киселина е важна за здравия организъм. Всички тези елементи поддържат костната система. Незаменими са за нервната система и хормоналния баланс. Изключително ценни са по време на бременност, когато се развива костната система на бебето.

Сред храните, богати освен на желязо, но и на магнезий, витамин Е и фолиева киселина са тиквено семе, какао, бразилски орех, сусам, бадеми и кедрови ядки. Те трябва да бъдат неизменна част от нашето здравословно и балансирано меню.

Други

Желязото се усвоява най-добре при наличието на витамин Ц. Затова е важно да знаем кои са храните, богати на желязо  и витамин Ц. Сред тях са нар, портокал, мандарина, лимон, нар, ябълка, касис, боровинка, ананас.

Витамин А също е важен за пълноценното усвояване на желязо. Той спомага и за извеждане от хранилищата на складирания минерал. При повишена нужда от желязо, витамин А е жизнено необходим. Ето и кои са храните, богати на желязо и  въпросния витамин – моркови, тиква и цвекло.

Таблица с храни, богати на желязо

За Ваше улеснение предлагаме таблица с всички храни, богати на желязо. Запазете тази статия на място, където винаги ще имате достъп до нея. Информацията в тази таблица е изключително ценна. Благодарение на нея ще съставите личното си балансирано меню, чрез което ще запълните дефицитите желязо.
Указаните стойности в таблиците долу са за сто грама продукт, освен ако не е упоменато друго.

Но все пак има някои общи препоръки, с които трябва да се съобразите при изготвяне на Вашето меню с храни, богати на желязо. От растителните култури пълноценен източник на желязо са боб, грах и леща. Но при тях недостатък са ниските количества вит.Ц. Затова трябва да ги комбинирате задължително с храни с аскорбинова киселина.

Храни, богати на желязо, трябва да набавят ежедневно на тялото ни 1,5 мг от елемента. Но това не е толкова лесно за изпълнение, колкото изглежда. Тъй като тялото ни усвоява едва 10% от това количество, налага се да му доставяме елемента чрез храни, богати на желязо, в количество от 15 мг.

Чрез 100 грама варено пилешко или риба доставяме на тялото си едва 1 мг желязо.

Ядки, богати на желязо

Ядките са пълноценен източник на желязо. Но ето кои от тях предлагат в най-високи количества ценния минерал.

Ядки, богати на желязо
сусам 10мг
кедрови ядки 9.2мг
кашу 6мг
макадамия 6мг
шам фъстък 6мг
бразилски орех 3.4 мг

Плодове с желязо

Плодовете и най-вече тези с витамин Ц за важни за усвояване на желязо. Но все пак има и някои добри попадения, при които двата елемента се срещат заедно.

Плодове с желязо
годжи бери 9мг
праскови (сушени) 6.9мг
кайсии (сушени) 4.4мг
дрян(плод) 4.1мг
праскови(свежи) 4.1мг
нектарини 4мг
кайсии 4 мг
ябълки 2.5мг
круши 2.3мг
сливи 2.3мг
касис 2.1мг
череши 1.9мг
малини 1.8мг
цариградско грозде 1.6мг
черница 1.4мг
пъпеш 1мг
нар 0.8мг
ягоди 0.7мг
банан 0.6мг
грозде 0.6мг
червена боровинка 0.6мг
лимон 0.6мг
портокал 0.4мг
мандарина 0.4мг
ананас 0.3мг

Зеленчуци с желязо

От зеленчуците също има храни, богати на желязо. Техни представители са предимно зеленолистните. С по-малки количества, но за сметка на това с изключителни ползи за здравето са доматите, тиквата и тиквичките. В таблицата ни за храни, богати на желязо, ще посочим и техните стойности.

Зеленчуци с желязо
спанак 3.3мг
магданоз 1.8мг
карфиол 1.5мг
цвекло 1.4мг
зеле 1.2мг
броколи 1.2мг
картофи 1.2мг
краставици 0.9мг
тиква 0.8мг
моркови 0.8мг
зелена салата 0.6мг
домати 0.6мг
тиквички 0.4мг

Други храни с желязо

Сред коментираните храни, богати на желязо се открояват някои месни продукти. Рибата, морските дарове, меда и подправките също не са за подценяване.Като цяло вътрешностите от животни като черен дроб и бъбреци са с най-високо съдържание на желязо.

Други храни с желязо

Сред коментираните храни, богати на желязо се открояват някои месни продукти. Рибата, морските дарове, меда и подправките също не са за подценяване.Като цяло вътрешностите от животни като черен дроб и бъбреци са с най-високо съдържание на желязо.

Други храни с желязо
мащерка(сушена) 124мг
месо 39мг
чисто какао 36мг
гъши черен дроб 30.5мг
миди кламс 28мг
бирена мая 18мг
черен чай 17мг
свински дроб 17.9мг
шоколад неподсладен 17.4мг
пшенични трици 16мг
сусам печен 14.8мг
стриди 12мг
хайвер 11.9мг
сушени домати 9.1мг
маково семе 9.5мг
сусамов тахан 8.95мг
ленено семе 8.3мг
семена чиа 7.72мг
босилек пресен 7.4мг
соя 6.6мг
слънчогледови семки 5.3мг
меласа 4.7мг
заешко меса 4.5мг
живовляк 4.3мг
овесени ядки 4.3мг
пуешко месо 4мг
гъби 3.97мг
пшенична каша 3.9мг
леща (варена) 3.33мг
пшенично брашно 3.3мг
брашно елда 3.2мг
коприва 3.2мг
агнешко месо 3.1мг
стафиди 3мг
телешко месо 2.9мг
кресон 2.9мг
боб (варен) 2.84мг
говеждо месо 2.80мг
тофу 2.7мг
скумрия 2.5мг
пилешко месо 2.5мг
тиквено семе 2.5мг
сладък шоколад 2.4мг
зелен фасул 2.4мг
шаран 2.2мг
маточина 2мг
фурми 1.9мг
левурда 1.9мг
грах (варен) 1.8мг
свинско месо 1.6мг
грис 1.6мг
бял хляб 1.5мг
ориз 1.3мг
солена риба 1.2мг
царевица 1мг
херинга 1мг
яйце (1 брой) 0.72мг

Опасно взаимодействие на желязо с мляко и с кафе

Фактът, че калцият е антагонист на желязо, прави взаимодействието между двата минерала опасно. Голямо количество кофеин забавя абсорбцията на минералните вещества, в това число и на желязо.

В никакъв случай не трябва да приемате желязо с мляко, както и с кафе. Тази препоръка се  отнася както за препарати с желязо, така и за храни, богати на желязо.

Усвояване на желязо в организма. Какво му пречи?

В диетата на съвременния човек се усвояват едва три процента от приеманите количества желязо. Причината за това се, че се храни само с преработени и рафинирани храни. Консумацията им е фактор номер едно, който се явява пречка за пълноценното усвояване на елемента.

Доставяйки на тялото си преработени храни, създаваме условия за неоптималното му усвояване дори и ако го приемаме от пълноценни източници.

Желязната асимилация се влошава и в присъствието на стомашно-чревни нарушения. Липсата на специфични витамини като тези от В групата (най-вече номерата 1, 2 и 12 ),С , РР и протеин също се явява сериозна пречка за пълноценното усвояване на желязо.

За да сме сигурни, че приеманото от нас желязо достига до целта, трябва да се справим и с тези дефицити в тялото си, както и да премахнем гореизброените негативни влияния.

За желязото е важно да знаем и още нещо, от което зависи неговото пълноценно усвояване. Трябва да сме запознати с неговия коефициент на полезно действие – КПД. Условно то се дели на две групи спрямо този показател: хем-желязо и не-хем-желязо. Първият вид се абсорбира многократно по-добре от втория. Той се съдържа в животинския черен дроб и бъбреците.

Вторият вид желязо и това от растителни източници и синтетично произведеното, тоест желязото в лекарствата и добавките. То е в свободна йонна форма, която от своя страна се дели на двувалентна и тривалентна. От тях по-добра за усвояване на тялото е двувалентната форма. Препаратите, в които синтетичното желязо е вложено в тривалентна форма, обикновено съдържат редуктор на железните йони – витамин Ц.

За усвояването на желязото важна роля играе и дванадесетопръстникът и горната част на тънките черва. Всеки здравословен проблем в тези органи би се отразил негативно върху усвояването на минерала.

Други възможни причини за дефицит на желязо е недоброто му усвояване от организма. В отсъствието на аскорбинова киселина, това е невъзможно да се случи.

За усвояването на желязото пречат и други елементи. Този проблем е с по-голяма тежест най-вече при прием на въпросните елементи чрез добавки. Тъй като в тях за разлика от храната всичко е прецизно дозирано.

Желязото си пречи с калция, магнезия, цинка и селена. Големи количества В2, В12 и витамин Е също могат да се окажат пречка за усвояване на желязо. Положително въздействие желязото си оказва в комбинация с големи количества витамин А и Ц.

Минералът не е в добър синхрон и с алкохола, който също се оказва пречка за пълноценното му усвояване.

Големите количества чай също пречат на пълноценната преработка на минерала от тялото.

Желязодефицитна анемия (желязонедоимъчна): симптоми и лечение 

Желязодефицитната анемия, както и името й показва е причинена от дефицит на желязо. Известна е още като желязонедоимъчна. Причини за нея могат да се търсят не само в недостатъчния прием на желязо, но и в непълноценното му усвояване, както и в загубата на големи количества кръв.

Симптомите, с които това заболяване се проявява, са свързани с умора, сърцебиене затруднено дишане, както и блед тен на лицето. Допълнителна симптоматика може да бъде и влошаването на вече съществуващи сърдечни проблеми.

Влошаване състоянието на косата и ноктите също се разглежда като част от симптоматиката на желязодефицитна анемия.

Официалното лечение на анемия е свързано преди всичко с въздействие и отстраняване на причината за заболяването.

Освен от недостиг на желязо анемия може да бъде провокирана и от други заболявания. Ще поясним някои от тях, защото е важно да се запознати и с тези рискове. Ако анемията е провокирана от язва в стомаха, се вземат мерки за овладяване на това заболяване.

Хронични кръвозагуби в резултат, от които се развива анемия, може да причини и рак на дебелото черво. В такъв случай се отстранява тумора, а железния дефицит се овладява с подходящите лекарства.

След като се отстрани причината за дефицита се пристъпва към запълване на депата. Предписват се таблетки желязо, които се приемат точно според указанията.

Желязо в кръвта

Установяването на количеството желязо в кръвта се извършва чрез кръвни тестове. Те се правят в лабораторни условия. Тяхната цел е да се установи какви са нивата или запасите на желязо в кръвта. Терминологията познава и още две определения със същото значение – железен панел и железен профил.

Медицинско изследване. Феритин

Основната форма на вътреклетъчно съхранение на желязо е известна като феритин. Този показател измерва точното количество желязо, съхранявано в нашето тяло.

Друг важен показател, който се проследява в медицинското изследване, е така нареченият тотален желязосвързващ капацитет (тЖСК). Той определя количеството желязо, необходимо за пълно засищане на дефицитите.

Проследяване на показателите свързани с желязото се препоръчва при отчитане на ниски хемоглобинови стойности в пълната кръвна картина.

Преди да се подложите на изследването е необходимо в продължение на половин денонощие да не приемате никакви препарати с желязо. Препоръката е изследването да се проведе в сутрешните часове, тъй като през останалото време от денонощието стойностите на желязото са вариращи.

Референтни стойности и норми, ниско и повишено желязо в кръвта

За нормални се приемат следните стойности на показатели, по които се изследва желязо в кръвта:

  • серумно желязо – от 12,5 до 31,3 mcmol/L за мъжете (или от 70 до 175 mcg/dL; бел.р. Забележете, че мерната единица е различна); за жени от 8,9 д0 26,8 mcmol/L или от 50 до 150 mcg/dL; за деца от 50 до 120 mcg/dL или от 9 единици до 21,5  mcmol/L;
  • тЖСК – тук за двата пола показателят е с едни и същи стандартни стойности от 45 до 76 mcmol/L или от 250 до 450 mcg/dL (посочваме и двете мерни единици, тъй като различните лаборатории използват за някои показатели различни единици за измерването им)
  • Трансферин – също еднакъв за мъже и жени – от 170 до  370 mg/dl;
  • Феритин – при мъжете между 28,0 и 397,0 ng/ml, а при жените от 6 до 159 ng/ml
  • Сатурация на трансферин – измерват я в проценти: за мъже показателят е 10%–50%, а за жените горната граница е същата, а долната по-висока 15%;
  • Рецептор за трансферина – при госпадата показателят в норма се движи между 2.2 и 5 mg/L, а при дамите между 1.9 и 4.4 mg/L.

За повишено желязо в кръвта говорим при повишение на хемоглобина от 130 г/л. Изразява се в зачервяване на кожата и болезнено усещане в горния квадрант в лявата част.

За ниско желязо в кръвта говорим при стойности на хемоглобина под 11 г/л при мъжете и под 9 за жените. При децата е опасно, когато този показател е под 9 ( за децата на възраст от 2 до 14 години) и под 7 ( за деца до 2 години).

Лечение на “липса” на желязо в организма

Храни, богати на желязо

Сушени кайсии – една от най-добрите храни, богати на желязо

Лечението в случай на липса на желязо в организма се осъществява първо чрез отстраняване на причината. Може да се наложи инжектиране на минерала или елементи от групата В.

Препаратите с желязо са неизменна част от този процес, както и коригирането на менюто.

Натрупване на желязо в организма

Натрупването на желязо в организма е бавен процес. Според специалистите, за да се запълнят железните дефиците са необходими поне два-три месеца. Едва след този период промяната е видна в кръвните изследвания.

Но натрупването на желязо в организма може да се разгледа в още един аспект – установяването на излишък.

Ако намирате материала ни за храни, богати на желязо за полезен и изчерпателен, споделете го с приятелите си в мрежите. Нека и те да научат ценната информация в него. Благодарим Ви предварително, че оценявате и споделяте материалите ни! Надяваме се, че сме от полза за Вас!

източник: бг билка

ПРОГРАМА ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО

About the author

admin

Leave a Comment