Билки

Черен оман за лечение на артрит, ревматизъм и счупени кости

Билката черен оман е един от лековете, помагащи ни да се справим с болежките, засягащи най-вече ставите. Ценена е била в миналото. На почит продължава да бъде и днес.

От този материал ще научите много за лечебното растение, известно като черен оман (Symphytum officinale)  или зарасличе. Но първо да поясним как точно изглежда.

Стъблото е покрито с ясно изразена мъхеста покривка. Цветовете на билката пленяват с очарованието на цвета и формата си.

Камбанковидните съцветия привличат погледа с лилаво-синкавите си краски. По време на цъфтеж някои от тях са в пурпурно червен цвят.

Те са събрани в спираловидна кошничка. Върха на венчето е разделен на 5 части (тичинки). Узрелите плодчета са черни на цвят. След приключване на зреенето те се разпадат на 4 плодчета, черни на цвят с лъскава повърхност.

Още един отличителен белег на билката е нейният аромат. Стритите й листа миришат на краставица.

Съдържание (състав) на билката

Най-атрактивният компонент в състава на черен оман е алантоинът. На него се дължат силните противовъзпалителни и обезболяващи свойства на билката. В нея се съдържат още дъбилни вещества, кумарин, гликопротеини, нишесте, фруктани и фитостеролни съединения.

В надземните части на билката протеините взимат превес над останалите компоненти.

В корена на лековитото растение са индентифицирани и следи от етерични масла. В него се съдържат още еспарагин и ехинатин.

Силициевите и калиевите съединения в състава на билка също не са за пренебрегване. Първите са изключително важни за здравето на зъбите и костите.

В състава на растението влизат още калций, витамини от групата В и витамин А.

Къде и кога се бере, цъфтеж. Черен и бял оман

Билката черен оман ще откриете в места с повишена влажност, край храсталаци в близост до водни басейни. Среща се и като бурен край огради и пътеки, намиращи се в предпланиските и низинните полета в цялата страна.

Зарасличето цъфти в периода май-юни. От него с лечебна цел се използват корените. На цвят те са черни, а вътрешността им е белезникава. Корените на това лековито растение е най-добре да се извадят през летните месеци или в началото на есента. На пипане те са мазни. От там идва и още едно от наименованията на билката – мазен корен.

черен оман

Черният оман цъфти през периода май-юни с очарователно красиви цветове.

Още едно растение, което ще откриете във влажни места, това е така нареченият бял оман – Inula helenium. За разлика от черния оман, който принадлежи към семейство Грапаволистни, белият принадлежи към семейство Сложноцветни.

Второто растение също е многогодишно. На височина достига до два метра и половина. Листата му са големи и заострени, съсредоточени предимно в долната и средната част на стъблото. Горната му част завършва с няколко разклонения с жълти цветове, приличащи на голяма маргаритка. И от белия оман с лечебна цел се използват корените.

Ваденето им е най-добре да бъде осъществявано през месец септември, когато приключи цъфтежът и листната маса започне да завяхва.

Основните рецепти с черен оман по Мария Требен

Черният оман, известен още като голям кокеш, е една от билките, с които Мария Требен е лекувала пациентите си. Лечителката описва десетки случаи, в които билката е изцерила хора със ставни проблеми.

Една от пациентките й била с поставена диагноза парализа. Тя потърсила лечителката за помощ, когато за нея станало невъзможно да извършва каквато и да било двигателна активност с дясната си ръка.

черен оман Мария Требен рецепти лечение

Мария Требен препоръчва черен оман главно при ставни заболявания и фрактури.

Мария Требен я посъветвала ежедневно да втрива в болната става по малко от тинктурата с нея (рецептата за приготвянето й ще дадем по-долу). С всеки изминал ден жената започвала да се чувства по-добре, докато постепенно подвижността на болната й ръка се възстановила напълно.

Лечителката препоръчва илачи с билката при схванати крайници, болки във врата, болезнени оплаквания след ампутиране на крайници, костни загноявания, увреждания на ставите в резултат от подагра или така наречената мъртва кост.

С точните рецепти, завещани ни от Мария Требен, ще Ви запознаем в следващите редове.

Запарка от зарасличе, чай

Лечителката Мария Требен препоръчва приготвянето на чай от лечебното коренище да се осъществява по следната рецепта – две малки лъжички от нарязаната на ситно суровина се заливат с 250 мл вода студена(!). Тази течност се оставя да се кисне цяла нощ.

На следващото утро е необходимо лековитият извлек да бъде леко подгрян на котлона. След това той се филтрира с цел да стане годен за директна консумация. От него се отпива на глътчици през целия ден. Количеството, което е добре да се приеме през деня, трябва да е между 2 и 4 чаши.

Мария Требен черен оман бронхит

Мария Требен препоръчва запарка от листа черен оман при бронхит.

Фитотерапевтката препоръчва този лек при бронхити и стомашни разстройства. Тя препоръчва и специална комбинация, подходяща за приложение при стомашни язви. За приготвянето й се изисква да смесите:

  • корен черен оман – 100 гр
  • невен, цвят – 50 гр
  • пача трева – 50 гр

От тази смес вземете една препълнена чаена лъжичка. Растителната маса залейте с 250 мл вряща вода и я оставете да се кисне в продължение на три минутки. От топлата течност приемайте на глътки по 3-4 чаши дневно.

Компрес с черен оман. Лапа

Лечителката препоръчва и компреси с брашно от черен оман. За целта изсушената билка трябва да бъде смляна на ситен прах. Необходимото количество от нея смесете с чаша топла вода. Прибавете и няколко капчици олио или зехтин.

Докато сместа е все още топла, разстелете я върху ленена кърпа. Приложете върху засегнатото място във вид на компрес.

Методът е с изключително благоприятно въздействие при ставни фрактури. Мария Требен го препоръчва дори при фрактури, протичащи със загнояване на костта.

Същият подход дава добри резултати и при бучки от неприятната мъртва кост. Билката е в състояние буквално да ги стопи.

черен оман компрес

Лечение с черен оман (компрес) помага при ставни схващания и фрактури.

Лапа с попарени листа от билката помага при изкълчвания и схванати крайници. Този лек успокоява незабавно и гарантира спокоен сън на болния. За да направите лапата просто трябва да залеете листата с вряла вода. Докато са още топли ги наложете върху проблемните места.

Лапата може да бъде направена и със свеж лист черен оман. Просто трябва да измиете добре листата, да ги „разточите“ няколко пъти с точилката и да превържете с тях болните места.

Промивка и бани

Отвара от листата черен оман се използва за промивки и вани. В първия случай помага при рани, които зарастват трудно, а във втория случай – при ревматични оплаквания, недобро кръвооросяване на крайниците, разширени вени, болки причинени от подагра и дори увреждания на ставния хрущял.

С отварата може да правите бани на цялото тяло или на част от него, която има проблем (напр. само краката при разширени вени или друга част с рана, която не зараства).

За тази цел листата (половин кг, ако се прави баня на цялото тяло и 250 гр – за баня на половината тяло) се киснат в 5 литра вода, в продължение на една нощ. На следващия ден сложете течността на котлона. След като заври я свалете от него. Течността прибавете към водата във ваната. Или използвайте самостоятелно за вана.

Тинктура от черен оман, извлек

При ревматизъм, протичащ с оток на ставата, Мария Требен препоръчва тинктура от черен оман. Приготвеният лек е невероятно ефективен дори и при много силна болка. Той се използва за мазане на болните места.

За да го приготвите е необходимо да почистите старателно и да измиете под течаща вода свежия корен. Използвайте и четчица, за да сте сигурни, че е почистен добре. След това го нарежете на малки парченца и напълнете с него един голям буркан.

Нарязаният корен не трябва да се тъпче. Бурканът се пълни до ръба, след което се долива ракия ( за предпочитане житна или плодова). Оставете този извлек да престои на слънчево място или в близост до източник на топлина за период от две седмици. След това го прецедете и използвайте за мазане на възпалените участъци.

Масло от черен оман

Oт зарасличе може да приготвите и масло. За целта е необходимо да използвате две части затоплен зехтин или друг вид растителна мазнина. Това количество залейте с 5 части от сухите листа на билката. Настоявайте в продължение на 3 часа, след което следва да филтрирате извлека.

Прецеденето масло от черен оман благоприятства възстановителните процеси при болки в ставите и протичащите с тях ставни заболявания.

Освен при ставни болежки илачът може да бъде използван при разширени вени, тромбофлебит и силно напукана кожа. В тези случаи е добре да се прилага под формата на превръзка (включително и при болки в ставите).

В продължение на седмица всяка вечер правете компреси. След този период направете пауза от 3 дни и отново изпълнете един едноседмичен курс. Продължете до пълно отшумяване на болката.

Мехлем, крем, гел. Със свинска мас

Мехлем от зарасличе може да приготвите, комбинирайки накълцания корен със свинска мас. Между 4 и 6 корена е необходимо да нарежете предварително и да запържете в четвърт килограм чиста свинска мас.

Оставете сместа да престои една нощ и на сутринта или по-късно през деня я затоплете, за да се втечни. След това я прецедете. Приготвеният крем разпределете в чисти бурканчета, докато все още е в течно състояние. Мазилото придобива гелообразна консистенция, която след пълното му изстиване постепенно се втвърдява.

черен оман мехлем

Мехлем от черен оман се приготвя със стрит на прах корен от билката и свинска мас.

С този лек може да заместите лапите с брашно от черен оман в случаите, в които те са приложими. Той е изключително силно лечебно средство при рани от всякакъв произход не само при хора, но и при животни.

Рецепти народна медицина за лечение

Народната медицина предлага изобилие от рецепти, в които билката черен оман взима основно участие. Най-добрите от тях ще предложим в този материал.

За кости и сухожилия

Едно от основните приложения на билката  е за изцеление на болните и фрактурирани кости и разтегнатите сухожилия. Благодарение на алантоина билката регенерира болна става и съдейства за по-бързото й възстановяване.

При тендинит на Ахилесовото сухожилие, разтежение, тенис лакът

Тендинит на Ахилесовото сухожилие и тенис лакът са две оплаквания, засягащи най-вече спортистите.

Ахилесовото сухожилие е не само най-голямото, но и най-уязвимото на разтежение сухожилие в тялото ни. То е локализирано в задната част на костта на петата, която се свързва с подбедрицата.

При разтежения от всякакъв произход (тендинит, тенис лакът и др.) помагат компреси с каша от корена по метода на Мария Требен. щ

Предлагаме още един терапевтичен способ, който е приложим и в случаите на фрактури на кости. Предложения лек за по-бързото изцеление. Може да се прилага и след свалянето на гипс.

Включва свежи листа от билката, които се пасират на каша. Получената маса се нанася върху проблемния участък във вид на компрес. Добре е да го задържите цяла нощ.

При счупване на кост, за производство на калус

При счупване на кост черният оман може да бъде от изключителна полза. Най-важното в този случай е на се насърчи костната регенерация.

Основната функция на билката е свързана с насърчаване производството на калус – специфична тъкан, която продуцира заедно със съседните тъкани и клетки  необходимите фибробласти, насърчаващи костната регенерация.

За да се стимулира калусното производство черен оман може да се използва под формата на външен и вътрешен лек.

В първия случай Ви трябва 100 грама корен от билката. Тя се вари в половин литър вода за период от 10 минутки. Следва прецеждане и налагане върху болното място на марля, напоена в топлата отвара. Процедурата се изпълнява по няколко пъти на ден.

За вътрешен прием билката се препоръчва във вид на хомеопатично лекарство, което стимулира костната регенерация. Най-добре е то да Ви бъде предписано от хомеопат. На него ще се спрем по-долу в текста.

При артрит, при дискова херния

При атрит и дискова херния облекчение се постига чрез втриване на малки количества от тинктурата или мехлема, приготвени по метода, препоръчан от Мария Требен.

Облекчаване на нетърпимите болки може да постигнете и чрез още един лек със зарасличе. Той включва прахообразна маса от стритите на прах корени на растението и хума в равни части.

Смесете с чиста свинска мас. Получената маса (или количеството, необходимо за третиране на съответния участък) разнесете върху ленено парче плат. С него увийте мястото, поразено от дискова херния или артрит.

Останете с компреса възможно по-дълго. След няколко процедури ще се чувствате значително по-добре.

За кожни проблеми

Благодарение на алантоина в състава си черният оман е превъзходен лек за справяне с различни кожни проблеми. Мехлеми, приготвени от листата или корена на билката, се използват с успех за третиране на различни рани. Подходящи са и при раздразнения, протичащи с образуването на гнойни колекции.

Мехлемите са подходящи за успокояване на кожата след ухапване от насекоми. Препоръчват се и за третиране на акне.

Раничките в устната кухина също не се задържат дълго, ако редовно се жабурите с отвара от билката.

Но във всеки случай илачите със зарасличе не биват да се прилагат върху замърсена кожа, тъй като ускоряване на регенеративните процеси, може да доведе до „запечатване“ на мръсотията в кожата.

За заздравяване на гнойни рани, при хемороиди

За по-бързо заздравяване на гнойни рани и хемороиди, ежедневно прилагайте върху чиста кожа лапи от билката. Приготвят се като използвате стрито на прах изсушено коренище.

Към прахообразната маса прибавете малко вода, за да се получи кашичка. По удобен за Вас начин прикрепете компреса към проблемната зона.

В случая приложение намират и ваните по метода на Мария Требен за цяло тяло или за определени части от него. По-горе споделихме начините за приготвяне на лековете.

черен оман хемороиди гнойни рани

С черен оман церим хемороиди и гнойни рани.

За лечение на хемороиди със зарасличе опитайте и още един способ. Той включва смесването на равни части от билката на прах заедно със същото количество дъбова кора на фин прах. Смесете с какаово масло и оформете срещички. Съхранявайте ги в хладилника и всяка вечер преди сън поставяйте по една в ануса, преди лягане.

Тази процедура ще Ви помогне да се излекувате завинаги, както от външни, така и от вътрешни хемороиди.

При обриви и рагади на гърдата, изгаряния

Суровият настърган корен може да се приложи като компрес при обриви и рагади на гърдата. Държи се поне 20 минути, след което кожата се изплаква старателно. С този терапевтичен подход кърмачките трябва да бъдат изключително внимателни.

Ако кърмите, преди да нахраните кърмачето, трябва да сте сигурни, че върху кожата не са останали остатъци от лека.

Някои лечители категорично забраняват употребата на билката под каквато и да била форма от кърмачки.

За рагади, както и за изгаряния помага масло от билката. С него се третира по няколко пъти на ден засегнатото място.

За премахване на белези и акне, всякакви пъпки

За третирането на акне, белези от него и всякакъв вид пъпки, помага настойка от зарасличе.

За направата й трябва да киснете за поне 20 минутки 10 грама от изсушения корен в половин чаша вряла вода.

С охладената и предварително филтрирана антисептична течност, забърсвайте лицето си по няколко пъти дневно, използвайки памучен тампон.

При екзема или псориазис

Билката черен оман е един от лековете, включвани в лечението на екзема и псориазис. И в този случай се използва кашичка от сварените корени, които предварително са били стрити на прах.

Илачът се нанася върху мястото със зачервяване. Той е изключително ефективен при суха екзема.

В този случай може да използвате и масло от билката, приготвено по метода на Мария Требен.

Но все пак не подценявайте и другите препоръки при лечението на тези заболявания. Често те се оказват по-упорити, отколкото предполагате.

Зарасличе при циреи. Възпаления и гной

Зарасличето има изключително мощни регенеративни свойства и при лечението на рани, протичащи с гнойно възпаление. В случая приложение намира маслото. По няколко пъти на ден мажете засегнатото място с него, но бъдете внимателни.

Благодарение на противовъзпалителните и регенериращите съставки в черния оман, кожата се възстановява изключително бързо и това може да стане причина за буквалното запечатване на заразата в нея. В такъв случай инфекцията и абсцесът са неизбежни.

За дихателния тракт, гърло, уста и зъби

Билката голям кокеш е мощен лек и при заболявания, засягащи дихателния тракт. Тя съдейства и за подобряване състоянието на устната кухина (зъбите, прилежащата им кост, венците и цялата устна лигавица).

Ето как се използва черен оман при наличието на подобни оплаквания.

Гаргара при кашлица

Кашлицата няма шанс срещу гаргарите с черен оман. Течността за тях се приготвя от 10 грама от изсушения и счукан на прах корен. Препоръчаното количество от него варете в продължение на десет минутки в чаша вряла вода.

Прецедената течност използвайте гаргари.

При пародонтоза, жабурене. Наранявания на лигавицата

Лекът, който предложихме за справяне с досадната кашлица, може да Ви избави и от други сериозни проблеми, като омразната пародонтоза. Тя е водещата причина за загуба на зъби.

Ако два пъти на ден жабурите устата си след измиване на зъбите с предложената по-горе течност, състояние на зъбите и венците Ви ще се подобри значително.

Черният оман стяга венците и регенерира прилежащите им тъкани. Билката подобрява кръвоснабдяването и едновременно с това спира кървенето. Калциевите и силициевите съединения в билката подпомагат регенериране на зъбната кост.

В интернет е пълно с истории на хора, които твърдят, че са се справили с клатенето на зъбите, благодарение на този способ. Препоръчва се комбинирането му с „теглене с олио“.

черен оман пародонтоза

Черен оман цери пародонтоза.

Методът представлява жабурене със зехтин веднага след ставане от сън. След 20 изплюйте зехтина и ще забележите, че той е станал бял на цвят. Това се дължи на изтеглените от него токсини в устната кухина.

Гаргарите с черен оман повлияват положително и при ранички в устната кухина, независимо от причината за появата им (възпаления, афти, зъбни протези).

Вътрешно, като хомеопатично лекарство, компреси

Невероятният черен оман намира приложение не само в народната медицина, но и в хомеопатията. Билката служи като основен компонент за производството на мощно хомеопатично лекарство.

С още начини за нейно вътрешно и външно приложение (компреси) ще Ви запознаем в следващите редове.

Като хомеопатично лекарство

Като хомеопатично лекарство билката се прилага при същите показания за вътрешно лечение, както и в народната медицина.

Хомеопатичния медикамент се предписва на хора, които имат ставни проблеми, нуждаят се от стимулиране регенеративните процеси в костта или имат оплаквания, свързани с разтягане на сухожилията. С точните дозировки и името на медикаменти ще Ви запознаем по-долу.

При гастрит, колит или язва, диария

Черният оман намира приложение и при лечението на гастрит, язвена болест, възпаление на дебелото черво и всякакви стомашни неразположения (болки, диария). Предлагаме две рецепти подходящи при наличието на някои от по-горе изброените заболявания – прием на воден или алкохолен извлек от билката.

За извлека на водна основа трябва да залеете сто грама от изсушения корен с половин литър водка или ракия. Оставете двете съставки да се киснат в продължение на две седмици. През този период алкохолът ще извлече максимума от полезни вещества в черния оман.

След изтичане на препоръчания срок за настояване, прецедете настойката. Ежедневно за срок от месец я приемайте по следната схема – 3х40 капки преди консумация на храна.

За приготвянето на водния извлек е необходимо да смесите две супени лъжици от изсушения корен, предварително стрит на прах към 400 мл вряла вода. Първите 20 минути задължително запарвайте в термос.

След това прехвърлете течността в друг съд с капак и я оставете да престои там в продължение на 6 часа. Преди всяко хранене изпивайте по 50 мл от този лек.

Кървене от червата, носа. При продължителна менструация

Черният  оман е в състояние да спре кървене с всякакъв произход, независимо от това дали то е външно или вътрешно.

Кървене от червата се спира с предложените по-горе лекове за лечение на язва, колит и стомашни неразположения (воден или спиртен извлек).

Външното кървене се спира с помощта на пресен сок от корен черен оман. Ако кървенето е от носа, намокрете две тампончета със сока, получен от свежия корен. Поставете ги в едната или двете ноздри, в зависимост от това дали кръвта изтича само от едната или от двете ноздри.

Ако раната е външна, приложете същата терапия – компресирайте с тампон или парче плат, напоен в свежия сок.

Черният оман е пръв помощник за дамите, оплакващи се от продължителна менструация. На тях се препоръчва илач, приготвен от листата на билката в количество от супена лъжица. Към билковата маса се прибавя 500 вряща вода. Течността се остави да ври в продължение на десет минутки, след което се пристъпва към филтрирането й.

Приема се в доза от 100 мл по 4 пъти дневно.

За щитовидна жлеза. В кои случаи?

Зарасличето е билка, която е с доказано положително въздействие и върху щитовидната жлеза. Препоръчва се най-вече при кисти образувания на деликатната жлеза, която изпълнява главна роля в ендокринната ни система.

Известният хомеопат и натуропат д-р Михайлов препоръчва компреси с корен от растението (предварително изсушен и стрит на прах) при възли и кисти на жлезата. Лъжичка от прахообразната билка смесете със свинска мас или вазелин. След старателно разбъркване разнесете сместа в зоната на жлезата. Отгоре поставете вълнен шал и преспете с компреса.

В продължение на 10-20 поредни вечери прилагайте терапията.

Но не забравяйте, че за да бъде ефективна тя, е необходимо да приемате допълнително селен. Известният натуропат препоръчва и пълна детоксикация на тялото, която е задължително да се осъществява по време на пълна луна.

Наред с това той препоръчва и ежедневен прием на медикамента Калкарея Флуорика в разреждане 15. На ден смучете като бонбонки само по пет гранулки (приемат се еднократно, като се поставят под езика).

За подпомагане на терапията включете в нея билки като бял имел, маточина, глог и дяволска уста.

Продукти с черен оман, приложение, цена

Билката черен оман ще откриете като компонент в мазила, тинктури, хапчета и хомеопатични лекарства. Присъства най-вече в купешките продукти, предназначени за пациенти със ставни проблеми.

Ще се спрем на най-популярните продукти, в чийто състав влиза лековитото растение. По-долу ще опишем начина на тяхното приложение и цена с цел да Ви улесним максимално при избора на точния за Вас продукт.

Корен от черен оман

Ако не можете лично да си извадите корен от черен оман, не се притеснявайте. Отскочете до близката аптека, за да закупите продукта. В търговската мрежа, както и онлайн, дрогата е налична на препоръчителна цена от 1,70 лв за опаковка от 40-50 гр.

Суровината може да използвате, както за приготвянето на чай, така и за направата на кашечни компреси.

За втората опция е необходимо предварително да стриете билката на прах. Най-добре се получава в електрическа кафемелачка.

Източник: http://www.bgbilka.com/

ПРОГРАМА ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО

About the author

admin

Leave a Comment