Диети

Форсколин – новата стара субстанция за контрол на теглото

Човечеството от векове използва различни билки и растения за лечение и профилактика на различни здравословни състояния. Не изненадващо, че науката също обръща внимание на тези природни източници, с които се провеждат множество изследвания и се прилагат широко в разнообразни препарати и лекарствени продукти.

Едно конкретно растение, колеус форсколий, събуди нашето любопитство по отношение на употребата му като продукт, подпомагащ свалянето на килограми. За растението ни разказва специалистът по хранене и диететика д-р Велислав Георгиев.

„Coleus forskohlii е лечебно растение известно в Индия. То е билo използванo в древността като лечебно растение в Аюрведа под името „маканди„ или „маяни“. Източник e на дитерпеноида форсколин. Растението е разпространено в области със субтропичен климат на Индия, Непал, Бирма, Шри Ланка и Тайланд. Coleus forskohlii е член на семейството на мента – Lamiaceae.

Приложение в аюрведа намира за лечение на дизентерия, храносмилателни разстройства; в тинктура с етерични масла се използва за лечение на кожни заболявания и екзема.

Медицинските ефекти са свързани с отпускане на гладката мускулатура и с вазодилатация на съдовете, което обуславия благоприятни ефекти за лечение на хипертония, глаукома (намалява вътреочното налягане), бронходилатация – лечение на астма и бронхит. При сърдечно-съдови заболявания има положителен инотропен ефект.

МЕХАНИЗМЪТ НА ДЕЙСТВИЕ НА ФОРСКОЛИНА

(DA Kharkevich – Pharmacology)

Форсколинът проявява своите ефекти върху организма главно чрез активиране на ензима аденилат циклаза, което води до повишаване нивата на сАМР (цикличен аденозин монофосфат) във вътреклетъчното пространство, осъществява обратна връзка между клетките и оста хипоталамус-хипофиза. С увеличаване на концентрацията на цикличния АМФ се понижава кръвното налягане, намалява вътреочното налягане, цикличния АМФ инхибира тромбоцитната агрегация (намалява кръвосъсирването), повишава вазодилатацията и бронходилатацията, повишава секрецията на хормони на щитовидната жлеза и ускорява липолизата (изгаряне на мазнини).

Активността на форсколин е сравнима с ефекта на ТСХ /тиреостимулиращия хормон/ синтезиран от щитовидната жлеза. Повишeната концентрация на цикличния АМФ активира ензима протеин киназа, която активира хормон чувствителната липаза и води до изгаряне на триглицеридите.

Двойно сляпо рандомизирано изследване проведено от Виктория Юнивърсити, Мелбърн, Австралия за суплементиране с Форсколин съчетан с хипокалорийна диета на пациенти с метаболитен синдром дава сигнификантно по-добри резултати в сравнение с плацебо групата по отношение:
– редукция на тегло
– повишение на HDL – холестерола („добрия“ холестерол)
– намалява инсулиновата резистентност – измерен посредством индекса за инсулинпова резистентност HOMA- IR

МОЩЕН МЕТОД ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО!

Избери здравето! Прочисти организма си! Бъди здрав!

Сладък пелин е високоефективен продукт

Специалистите го препоръчват :

  • В подкрепа при онкотерапия, химиотерапия и лъчетерапия
  • За изчистване на тялото от токсини , паразити и гъбички
  • За изчистване на тялото от отрови и шлаки
  • За изчистване на лимфната система
  • Засилва имунитета
  • При заболявания на женската полова система
  • Има противовъзпалително и облекчаващо действие
  • Профилактично действие при здрави хора, за пълно изчистване на организма от вредните вещества в него

 

About the author

admin

Leave a Comment